Bereken het weeknummer van een bepaalde datum

Bepaal eenvoudig het weeknummer van een bepaalde datum in het verleden of in de toekomst met deze handige rekentool.

Bereken weeknummer

Datum vandaag

Weeknummer bepalen

Weeknummers worden berekend aan de hand van de ISO 8601-standaard, die gebaseerd is op de Gregoriaanse kalender, waarbij een week begint op maandag en eindigt op zondag. De eerste week van het jaar is de week waarin 4 januari valt, ofwel de week waarin de eerste donderdag van dat jaar zit. Deze week wordt als week 1 beschouwd.

Het ISO 8601 weeknummersysteem leidt ertoe dat sommige dagen van een jaar gerekend worden tot de week van het vorige of het volgende jaar. Zo kunnen 29, 30 en 31 december van een jaar vallen in week 1 van het er opvolgende jaar, en kunnen 1, 2 en 3 januari van een jaar vallen in week 52 of week 53 van het voorafgaande jaar.

Bijvoorbeeld:

  • Als 4 januari op een maandag valt, dan is dit het begin van week 1 van dat jaar. De voorafgaande dagen, 1, 2 en 3 januari, worden gerekend tot de laatste week van het voorgaande jaar (week 52 of week 53).
  • Als 4 januari op een zondag valt, dan begint week 1 van dat jaar op de voorafgaande maandag maandag. 29, 30 en 31 december vallen dan dus in week 1 van het daaropvolgende jaar.

Omdat een gewoon jaar bestaat uit 365 dagen (oftewel 52 weken en één dag) en een schrikkeljaar uit 366 dagen (oftewel 52 weken en 2 dagen) zijn er ook jaren met een weeknummer 53. Dit zijn alle jaren waarbij 1 januari valt op een donderdag en tevens bij schrikkeljaren waarbij 1 januari valt op een woensdag of donderdag.