Bereken datum door optellen en aftrekken

Welke datum is het over 100 dagen? Met deze datumtool bereken je eenvoudig een toekomstige datum of een datum uit het verleden door het optellen of aftrekken van dagen, weken of maanden. Bereken bijvoorbeeld de datum over 40 weken, 28 dagen of 3 maanden.

Bereken datum

Datum vandaag
Actie
Aantal

Bereken een datum in de toekomst of het verleden

Het berekenen van een datum in de toekomst of het verleden door hier dagen, weken of maanden bij op te tellen of af te trekken kan van pas kan komen in verschillende situaties. Omdat niet iedere maand hetzelfde aantal dagen heeft en we eens in de vier jaar te maken hebben met een schrikkeljaar, kan het berekenen van een datum soms lastig zijn.

Om bijvoorbeeld een datum in de toekomst te berekenen, tel je simpelweg het gewenste aantal dagen, weken of maanden op bij de huidige datum. Als je bijvoorbeeld wilt weten hoe de datum eruitziet als je 100 dagen aan de huidige datum toevoegt, tel je 100 dagen op bij de dag van de huidige datum. Als de huidige datum bijvoorbeeld 15 april 2023 is, zou de datum 24 juli 2023 zijn.

We leggen deze datum berekening uit. Tel eerst het aantal dagen van de huidge datum tot aan het einde van de huidige maand (in dit geval 30 - 15 = 15 dagen in april). Vervolgens tel je hier de dagen van de daaropvolgende maanden bij op, totdat je de 100 bereikt hebt:

april15
mei(+ 31 =)46
juni(+ 30 =)76
juli(+ 24 =)24
100

Als je een datum in het verleden wilt berekenen, trek je het gewenste aantal dagen, weken of maanden af van de huidige datum. Als je bijvoorbeeld wilt weten hoe de datum eruitziet als je 2 maanden en 10 dagen van de huidige datum aftrekt, trek je eerst 2 maanden af en vervolgens 10 dagen. Als de huidige datum bijvoorbeeld 15 april 2023 is, zou de datum 5 februari 2023 zijn.

Het is belangrijk om rekening te houden met schrikkeljaren bij het berekenen van datums in de toekomst of het verleden. Schrikkeljaren voegen een extra dag toe aan het jaar, waardoor de berekening van datums kan worden beïnvloed.

Deze datumcalculator berekent zeer eenvoudig een datum in de toekomst of het verleden door hier dagen, weken of maanden bij op te tellen of af te trekken.

Probeer ook één onze andere handige datumtools:

Nieuw!

Bereken datum zoveelste weekdag in een maand

Hoeveelste
Weekdag
Maand
Jaar