Datum op welke dag

Bereken eenvoudig op welke dag van de week een bepaalde datum valt met deze handige datumtool.

Bereken weekdag

Datum vandaag

Weekdag

Een weekdag is een term die wordt gebruikt om een dag van de week aan te duiden, zoals maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag of zondag. Het concept van de weekdag is ontstaan in verschillende culturen en religies over de hele wereld, waarbij de meeste systemen zeven dagen in een week bevatten.

In het Westen wordt de weekdag als een belangrijk onderdeel van de kalender beschouwd, waarbij werkdagen en vrije dagen zijn vastgesteld op basis van de dagen van de week. Dit wordt vaak aangeduid als de werkdagweek of de werkweek. In de meeste Westerse landen omvat de werkdagweek maandag tot en met vrijdag, met zaterdag en zondag als weekenddagen.

De oorsprong van de weekdag gaat terug tot de oudheid, waarbij de Babylonische kalender het concept van een zeven dagen tellende week introduceerde. Deze week werd geassocieerd met de zeven planeten in de oude astronomie en astrologie, en had een religieuze betekenis voor de Babylonische cultuur.

Het joodse volk en het vroege christendom hebben het concept van de weekdag overgenomen en aangepast aan hun eigen religieuze praktijken. Het Joodse volk had bijvoorbeeld een zesdaagse werkweek, gevolgd door de sabbat op de zevende dag, terwijl de christelijke kerk de zondag als de heilige dag koos om te herdenken dat Jezus op deze dag is opgestaan uit de dood.

In de moderne tijd is de weekdag een vast onderdeel geworden van het dagelijks leven en heeft het verschillende betekenissen en implicaties. Het kan bijvoorbeeld een belangrijke rol spelen in de planning van werk, school en andere activiteiten, evenals in de organisatie van de samenleving als geheel. Daarnaast hebben sommige culturen specifieke tradities en gebruiken die geassocieerd zijn met bepaalde weekdagen.