Uitgerekende datum berekenen

Ben je zwanger? Bereken eenvoudig op welke datum je bent uitgerekend, het aantal weken dat je nu zwanger bent, de waarschijnlijke conceptie datum, het einde van het eerste trimester (12 weken) en het einde van het tweede trimester (27 weken).

Bereken je uitgerekende datum *

Eerste dag van je laatste menstruatie:
Aantal dagen van je normale menstruatiecyclus:
dagen

* De uitgerekende datum wordt berekend door 40 weken op te tellen bij de eerste dag van je laatste menstruatie. Let op! De berekende uitgerekende datum is slechts een indicatie. Bij een regelmatige cyclus van 28 dagen is deze berekening behoorlijk betrouwbaar. Voor de exacte uitgerekende datum raadpleeg je je huisarts, de verloskundige of gynaecoloog.

De uitgerekende datum

De uitgerekende datum is de datum waarop een zwangere vrouw wordt verwacht te bevallen. Dit is de dag waarop de zwangerschap precies 40 weken heeft geduurd, gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie.

De uitgerekende datum is van groot belang voor de zwangere vrouw en haar partner, omdat het hen in staat stelt om zich voor te bereiden op de komst van hun baby. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de babykamer inrichten, de benodigde spullen aanschaffen en een bevallingsplan opstellen. Ook kan de uitgerekende datum helpen bij het bepalen van het verlof van de zwangere vrouw en haar partner.

Het is echter belangrijk om te realiseren dat de uitgerekende datum slechts een indicatie is en dat de bevalling op elk moment kan plaatsvinden. Het is dan ook aan te raden om altijd voorbereid te zijn en een tas met benodigdheden klaar te hebben staan voor het geval van een plotselinge bevalling.

Soms kan het ook voorkomen dat de bevalling niet op de uitgerekende datum plaatsvindt. In dat geval kan de zwangere vrouw worden aangeraden om te wachten op de natuurlijke start van de bevalling of om medische hulp in te roepen om de bevalling op gang te brengen.

In sommige gevallen kan de uitgerekende datum ook worden aangepast op basis van de ontwikkeling van de foetus. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de foetus te groot of te klein lijkt te zijn voor de geschatte zwangerschapsduur.